Почивки и екскурзии от Старри Травел

Почивки и екскурзии в Гърция от Старри Травел

Гърция

Република Гърция (гръцки: Ελλάδα, Елада или на катаревуса: Ελλάς, Елас, пълно име: Ελληνική Δημοκρατία, Елиники димократия, Гръцка република) е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Граничи с Албания, Република Македония, България на север, Турция на изток, Средиземно море на юг и запад. Площта ѝ е 131 475 км², от които 130 335 км² суша и 1 140 км² водна площ.

Исторически името "Гърция" на гръцки винаги е било Ελλάς (Ела̀с) или Ελλάδα (Елада). Разликата в изговора и изписването се дължи на дългата история на езика. На старогръцки и катаревуса се използва Ελλάς, а в димотики - Ελλάδα. Но старият номинатив Ελλάς и днес може да се срещне върху документи или марки. Името Гърция идва от названието на едно беотийско гръцко племе от град Граеа, което колонизира южна Италия през 8 век пр.Хр. Европейците използват имена, производни на "Graecia", но персийците, турците и арабите използват името "Yunans", т.е. йонийци (гръцки "Ίωνας"). Интересното е уникалната форма, използвана от грузинците за гърците - "berdzeni", което на грузински означава мъдри.

В Средновековието гърците смятат себе си за наследници на римляните (ромеи), а терминът елин се използва за означаване на езичниците. Едва по време на Гръцкото възраждане се появява отново самоназванието "елини", но и ромеи се запазва в Южна Македония и Тесалия чак до 1912 г.

Гръцката култура е резултат на многовековното смесване на различни културни тенденции и фактори. Огромно влияние при нейното формиране са оказали различни културни влияния от Изтока и Запада, Севера и Юга. Основен фактор в изграждането винаги е бил гръцкият народ - отворен към влияния и експериментиране. Цялата гръцка култура лежи в основата на западната европейска цивилизация.

В Древна Гърция се заражда демокрацията, създава се писмеността, при която освен съгласни звуци, се означават и гласни, дава се начало на хуманитарните науки история и философия, създават се географски трактати, описващи познатите земи, откриват се физични (Архимедов закон) и математически закони (Питагорова теорема), развива се скулптурата и архитектурата и се създава богата митология.За Гърция

Гърция е разположена в Европа, в южната част на Балканския полуостров. Климатът субтропически или също средиземноморски. Зимата е хладна и влажна, а лятото е горещо и сухо. Често през лятото стават пожари. Най-големите реки са Бистрица, Струма, Вардар, Места и Марица. Големите езера в Гърция са Преспанско езеро, Лъгадинско езеро и Бешичко езеро.

Виж повече информация

Свържете се с нас

За връзка с нас:
тел. 0879 46 80 45

Skype Status Starry Travel